酵母と哺乳動物細胞を用いて、生物の生存戦略としての新しいロバストネスの獲得について、細胞周期、寿命・老化などに着目して解析を行ってきました。これらの解析により細胞の制御、疾患細胞の理解、治療法の開発などを目指してきました。今までは“細胞が持つ力”に着目し研究してきましたが、それに加え“医薬としても役立つ食”についても着目しようと考えています。
寿命・老化などは人々の関心も高く酵母などの研究から“カロリー制限による寿命の延長”も期待されていますが、未だ未解明の部分が多くあります。この長寿研究を実験室だけでなく食からも考えていきたいと思っています。
酵母はパンや酒、みそ、しょうゆなど多くの発酵食品中に含まれ、腸内細菌の善玉菌としてだけでなく、腸内環境を整え、善玉菌を増やし免疫力を高め健康維持へも役立っています。また植物は生薬や食べ物として利用されてきており、腸内でも新たな栄養素としての役割が注目されるなど様々な情報がありますが、栽培方法の変遷や新しい品種の出現などで栄養面でも変化しています。そこで発酵食などの伝統食にも目を向けた上で、食品のより良い活用方法を探索し “医薬としての食”や“食物の持つ癒しの力”などにも着目したいと思っています。
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分子生物学 / 分子医科学 / システムバイオロジー / 食品化学
Using yeast and mammalian cells, I have analyzed the cell-division cycle, lifespan, aging and other biological phenomena with regard to how living things acquire new robustness as a survival strategy. My ambition has been to control cell responses, understand why cells become diseased, and develop treatments for these diseases. I am currently researching the power of cells, and to that research I am hoping to add an investigation into the potential medical benefits of the things we eat.
People are extremely interested in lifespan, aging and so on, and research involving yeast has hinted that calorie restriction can allow us to live longer lives, but there is still so much we have yet to figure out. I want to take research into long life beyond the laboratory and think about the issue in terms of the foods we eat.
Yeast creates so many fermented foods and drinks—sake, miso, soy sauce, bread—which help to maintain the good bacteria in our gut flora, keep our intestines in good working order, add more good bacteria that boost our immune system, and in general keep us in good health. Moreover, certain plants that have long been eaten as food or medicine are now gaining fresh attention for their ability to supply our intestines with new nutrients. A lot of things are happening—we are seeing big changes in nutrition, including new trends in cultivation methods and new breeds of plants. I myself am turning my attention to traditional foods such as fermented foods, investigating ways we can make even better use of food, including as something with medicinal, healing power.
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Molecular Biology / Molecular Medicine / Systems Biology / Food Chemistry